Hoppa till sidans innehåll

Erik Olofsson är död

26 NOV 2013 17:28
Erik Olofsson
En av skididrottens största ledare, Erik Olofsson i Kiruna, har lämnat oss, 92 år gammal, och det är med stor saknad vi minns honom och hans livsgärning.
  • Skapad: 26 NOV 2013 17:28

Det är ingen överdrift att påstå att Erik Olofsson är Kirunas i särklass mest kände idrottsledare genom alla tider. I skidkretsarna var han känd över hela världen, och på sportsidorna kallades han för det mesta ”Mr Kirunaspelen”.

Den anrika tävlingen, Kirunaspelen, som startade 1907 och är en av världens äldsta, var under alla år hans skötebarn .

Under många år reste Erik Olofson jorden runt till de stora tävlingarna för att locka världens bästa skidåkare till Kirunaspelen, som traditionsenligt avslutade längdsäsongen i början på april.

Innan världscupen kom, hade Kirunaspelen en mycket hög status bland världens tävlingar, och det var till stor del Erik Olofssons förtjänst.

I 35 år var Erik tävlingsledare för Kirunaspelen, innan han vid 75 års ålder lämnade över just den sysslan till andra krafter i arrangörsklubben IFK Kiruna. Han fortsatte dock i många år att dra i de flesta trådar i den internationella stortävlingen, som kom att bli hans livsverk under ett halvsekel.

Kurravaara-sonen Erik Olofsson var rörmokare från början, och arbetade heltid vid LKAB fram till sin pensionering. Tidigt blev hans roll som ambassadör för Kirunaspelen allt mer omfattande, men Erik klarade av de dubbla rollerna med glans. Under många år var han även en engagerad politiker i Centerpartiet, och nämndeman.

Erik var unik i många avseenden. Inte minst när det gäller hans kontakter med de aktiva världsåkarna, som han lockade till Kirunaspelen. Med sin vänlighet, idérikedom och glada framtoning charmade han alla.

Han höll ständig kontakt med ”sina” åkare och ledare världen över, och skapade stora vänskapsband i skidvärlden. Han hade inte minst djupa kontakter med åkare och ledare i vårt östra broderland, eftersom han behärskade det finska språket. Det bekräftar inte minst 70 och 80-talets stora finska stjärna, Juha Mieto, i IFK Kirunas årsbok:

- Erik är en legend som från djupet av sitt hjärta känner för tävlingen, konstaterade Juha Mieto, som åkte i Kiruna i 19 år och vann åtta segrar.

Hans landsmaninna Marjatta Kajosmaa var ännu värre och samlade ihop tio segrar i Kiruna under åren 1969-1978, och även hon hyllade Erik Olofssons värdskap vid Kirunaspelen.

Erik Olofsson var Kiruna AIF-are i ungdomsåren, och även en duktig skidjunior. Inspirerad av sin stora idol, guldolympiern ”Kiruna-Lasse” Larsson, vann han Kirunaspelens juniorlopp både 1940 och 1941.

Känsliga luftrör stoppade dock seniorkarriären och han växlade över till ledarrollen där han blev en legendar. 1952 när IFK Kiruna och Kiruna AIF arrangerade Kirunaspelen tillsammans bytte Erik Olofsson klubb till IFK Kiruna, sedan Kiruna AIF lagt ner sin skidsektion.

Erik Olofssons betydelse för de under årtionden så populära vårtävlingarna i Norrbotten kan inte överskattas. Hans jobb med Kirunaspelen var ett draglok för övriga tävlingar.

I många år arbetade också Olofsson intensivt med tävlingsserien Polar Cup, som var en del av vårens skidcirkus på Nordkalotten.

Erik Olofsson hade också viktiga roller i Svenska Skidförbundet. Under 15 år var han också kassör i Norrbottens Skidförbund, och har givetvis fått en rad fina utmärkelser för sin storhet.

Erik Olofsson sörjes närmast av skidintresserade hustrun Toini, som under alla år också engagerat sig i Kirunaspelen, sonen Per-Erik och barnbarnen.

Våra tankar går till dem, och vi minns med stor värme och beundran Erik Olofssons helhjärtade engagemang för skididrotten.

IFK Kiruna och Norrbottens Skidförbund

Skribent: Anders Morell

Sociala medier

 

 

Temperatur och väder

 

Temperatur/Luftfuktighet vid Matojärvi IP:

 

 

Samarbetspartner och sponsorer

LKAB

 

Skigologga

 

Postadress:
IFK Kiruna
Idrottsvägen 10
98139 Kiruna

Kontakt:
Tel: 0706912980
E-post: This is a mailto link

Se all info