Hoppa till sidans innehåll

Hög klass i Abisko 2-dagars

28 JUL 2014 16:03
Abisko 2-dagars med Barentskampen går i helgen som kommer 2-3 augusti. Senast det begav sig var 2007 så det är inte varje år precis som orienteringstävlingar arrangeras i Abisko. TC blir vid Abisko Mountain Lodge vilket vi är tacksamma för.
  • Skapad: 28 JUL 2014 16:03

Det har blivit ett ganska stort startfält trots att O-Ringen gick i Skåne i år och krock med finska tävlingar. Ca 240 deltagare har anmält sig. Troligtvis blir det till sist drygt 250 deltagare som kommer att springa i lågfjället vid Abisko.

Den största klassen är H21E med just nu 35 anmälda deltagare. Vi är glada att ett antal riktigt bra elitlöpare anmält sig. Vi har bland annat den 22-årige Uppsala-löparen Albin Ridefeldt, som på pappret får anses vara den största favoriten. Bland meriterna märks ett Natt-SM-guld 2012. Han kom på 11:e plats (6:e bäste svensk) i elitklassen i det nyligen avslutade O-Ringen. Så han får räknas som en kompetent elitlöpare. Men han kommer att få hård konkurrens. Det finns en hel del som kan utmana, bland annat den nordnorske storlöparen 46-årige Tromsö-gutten Gjermund Urset. Trots åldern är han still going strong. Bland meriterna märks ett flertal Norska Mästerskaps-medaljer. I det nyligen avslutade O-Ringen blev han tvåa i H45 efter Johan Ivarsson (f d svensk landslagsman som även han håller än). Förra året vann han O-Ringen i H45. Han har, trots åldern, visat han står sig väl mot den norska eliten och blir en stark utmanare till Albin Ridefeldt. Terrängen i Abisko borde passa honom då det är lite norskt stuk över det hela. Det finns fler segerkandidater än dessa två men för att inte bli alltför långrandig nämns bara dessa. Bland de norrbottniska största hoppen märks även här en så kallad ”ålderman”, nämligen 49-årige Peter Westin, som visade god form i det nyss avslutade O-Ringen och blir nog att räkna med. Om vi skall titta på lite yngre norrbottniska förmågor kan junioren Filip Salén överraska om han har en bra dag.

I D21E har vi också fått några kompetenta elitlöpare anmälda. Den största favoriten blir Emma Johansson, Domnarvet. I O-Ringen blev hon 6:a totalt och näst bästa svenska. Hon vann Ultralång-SM 2012. Vi får se om någon av de andra damerna kan betvinga henne. Bland de norrbottniska deltagarna gör junioren Evelina Wickbom en intressant start. Hon gjorde ett bra resultat i O-Ringen i Skåne genom att bli totaltrea i den äldre juniorelitklassen. En etappseger blev det även under O-Ringen-veckan.

I Barentskampen, som avgörs samtidigt, blir det stora norska laget favoriter. Det finska laget är decimerat på grund av krock med finska tävlingar och svenskarna brukar traditionellt inte ha så stort intresse för Barentskampen så det blir inget fullt lag av den orsaken. Ryssland ställer dock upp med ett stort lag. De är lite av en dark horse men får troligtvis svårt att hävda sig mot det norska laget.

Om banorna kan sägas att Medeldistansen blir mycket snabb i och med den snabblöpta terrängen. Men för den skull blir den inte speciellt enkel. Det gäller för deltagarna att kunna hålla riktning genom den gröna fjällbjörkskogen. Det kommer att bli tuffa sekundstrider och sekund-bommar kan bli avgörande. Långdistansen blir verkligen en teknisk och fysisk utmaning. Här kommer den mest komplette orienteraren att vinna. Man måste vara löpstark och orienteringsteknisk skicklig om man skall kunna orka hålla tempot och hålla ihop orienteringen genom hela banan. Här kan man tappa en hel del tid på de svåra partierna, men förstås vinna tid om man vågar hålla tempo genom dessa partier. Det blir en avvägningsfråga. Långdistansen kommer att bli spännande.

Men hur som helst så kommer de som springer att få en fin orienteringsupplevelse i denna genuina lågfjällsterräng. Utsikten är på vissa partier betagande och det finns stor risk att koncentrationen störs :)

 

Välkomna till Abisko på lördag och söndag!

 

PS. Det finns öppna banor där man kan direktanmäla sig om man vill prova terrängen.

Skribent: IFK Orientering

Sociala medier

 

 

Temperatur och väder

 

Temperatur/Luftfuktighet vid Matojärvi IP:

 

 

Samarbetspartner och sponsorer

LKAB

 

Skigologga

 

Postadress:
IFK Kiruna
Idrottsvägen 10
98139 Kiruna

Kontakt:
Tel: 0706912980
E-post: This is a mailto link

Se all info