Hoppa till sidans innehåll
Foto: SOFT Peter Arnesson

Skidorientering i världsklass

22 NOV 2013 07:59
Helgen 30/11 - 12/1 samlas i stort sett hela världseliten för att deltaga i den av IFK Kiruna arrangerade tävlingen Skigo Cup, som i år uppgraderats till världsrankingtävlingar. Anledningen till detta är att världscuppremiären går i Ylläs, Finland några dagar senare. Kirunatävlingarna blir en chans för skidorienterarna att förbättra sin ranking och därmed få bättre startpositioner i världscupen.
  • Skapad: 22 NOV 2013 07:59

Bland deltagarna kan nämnas Peter Arnesson, som gjorde en extrem insats i senaste VM där han tog fyra guld i alla individuella distanser och dessutom ytterligare ett guld och silver i mix-sprintstafett och vanlig stafett. En historisk prestation!

Men den kanske mest kända deltagaren är nog trots allt Tove Alexandersson, som i år också är nominerad till bästa idrottskvinna i idrottsgalan. Hon är en av de få individer genom tiderna som lyckas vara i världseliten både i skidorientering och sommarorientering. Vid senaste skidorienterings-VM tog hon två guld. Ett individuellt och ett i mixsprintstafett. Ytterligare ett brons och silver blev det. Under sommaren var hon en av de få om inte den enda som kunde utmana den bästa orienteraren genom tiderna schweiziskan Simone Niggle. I O-Ringen i Boden så vann faktiskt Tove duellen mot Simone.

Men dessa två ovannämnda svenskar kan inte bara ställa ut skidorna i Kiruna då i stort sett hela världseliten är på plats som sagt. På herr- och damsidan finns båda världsrankingettorna på startlinjen, nämligen bulgaren Stanimir Belomazhev och ryskan Tat'yana Rvacheva (f d Kozlova). De flesta av de 30 bäst rankade på både dam- och herrsidan är anmälda. 

Tävlingarna kommer att gå i områdena kring Matojärvi och Sandstensberget. Detta innebär fysiskt krävande banor, konstruerade av Mats Dahlberg, med stora stigningar. Det gäller alltså att bemästra den mjölksyra som alldeles säkert kommer att infinna sig och undvika misstag.

Online-kontroller, GPS-uppföljning och en kompetent speaker i Sture Norén kommer att innebära att tävlingarna blir lätta att följa för publiken på plats i Matojärvi. 

 

Programmet är följande:

Lördag 30/11

Kl. 10:00: Masstart herrar

Kl. 10:10: Masstart damer

Kl. 10:45: Beräknad målgång herrar

Kl. 10:55: Beräknad målgång damer

Söndag 1/12

Kl. 11:00: Sprint med beräknad åktid ca 15 min. Intervallstart damer och herrar.

Kl. 12:00: Tävlingarna avgjorda

 

Välkomna!

Skribent: Mats Luspa

Sociala medier

 

 

Temperatur och väder

 

Temperatur/Luftfuktighet vid Matojärvi IP:

 

 

Samarbetspartner och sponsorer

LKAB

 

Skigologga

 

Postadress:
IFK Kiruna
Idrottsvägen 10
98139 Kiruna

Kontakt:
Tel: 0706912980
E-post: This is a mailto link

Se all info