Hoppa till sidans innehåll

Instruktion till banläggarna


Hej alla banläggare!

 

Utrustning

Två väskor finns för banläggarna med allt nödvändigt material som hämtas eller lämnas in på kansliet omedelbart efter varje träning eller efter överenskommelse kontakt med nästa banläggare.

Ev saknat material kompletteras

 

SportIdent

Dessutom finns tillgång till SportIdent-enheter stämpelpinnar samt övrig utrustning som krävs för att kunna köra elektronisk stämpling. Särskilt bra är den thermoprinter som finns. Den gör det väldigt lätt att genomföra en träning med Sportidenenheter där alla kan få mellantider. Det är bara att läsa manualen på en sida och sedan köra. Superenkelt!  Läs även Arrangera träning med SportIdent

 

Om det är någon som hellre kör på det gamla sättet med stämplar så kommer även sådana att finnas i väskan. Se till att inte knyta ihop stämplar med skärmar – det blir lätt tjorvigt då. Använd bara en lassoögla för att sätta fast stämpeln vid skärmen och skilj skärm och stämpel efter användning.

 

Man kan också använda programvaran MeOS (http://www.melin.nu/meos/sv/) för tidtagningen. Här finns en instruktionsfilm för hur man använder OCAD9 för banläggningen och sedan exporterar dessa banor till MeOS: Instruktionsfilm från OCAD till MeOS

 

Resultat

Resultaten från tävlingarna ska publiceras på vår hemsida. Om ni inte själva har rättighet att gå in och lägga in sådant så skaffa er rättigheter eller kontakta någon av datarävarna – Conny eller Mats L så hjälper de säkert till om ni ber snällt!

 

Banor och kartor

De principer som ligger till grund för olika typer av banor kan fås i följande dokument: Distansernas särarter

 

Kartor över de vanligaste områdena skall finnas i kansliet. Om ej tillräckligt med kartor finns för ditt område kontakta Conny Nilimaa.

Här finns en anvisning hur man använder OCAD för banläggning (underlättar utskrifter och konstruktion av banor): Banläggning med OCAD

 

Tre banor

  • en enkel för nybörjare ca 2,5 km  ( kan inte bli för enkel  men inbjuda till att gena ) 
  • en med lite mer orienteringsproblem för motionärer ca 3 – 4 km
  • en lite längre och svårare för de av oss som tävlar och tränar lite oftare. 5-7 km

 

Svårighet

För att få en uppfattning om vilka svårighetsgrader som kan vara lämpliga kan man gå in på följande länk https://www.svenskorientering.se/tranatavla/klasserbanlangderochnivaer/ där olika svårighetsgrader beskrivits.

  • Nybörjarbanan vid våra träningar skall vara av typen Vit,
  • Mellanbanan Orange/Röd
  • Långa banan Violett.

Det är inte alltid lätt att leva upp till de här anvisningarna med det begränsade antal områden vi har till förfogande men man får göra så gott man kan.

Det är mellan kontrollerna som tävlingen sker. Man skall leta efter kontrollpunkten, inte efter skärmen när man är vid kontrollpunkten, så inga gömda skärmar tack.

Tänk också på att det finns alternativ till de traditionella OL-träningarna. Linjeorientering, där man följer en inritad linje på kartan och stämplar på de kontroller man stöter på, är ett bra exempel på en träning som kan ge ganska mycket, även om man springer i välkänd terräng!

Uppdaterad: 27 MAJ 2018 20:58 Skribent: IFK Orientering

Sociala medier

 

 

Temperatur och väder

 

Temperatur/Luftfuktighet vid Matojärvi IP:

 

 

Samarbetspartner och sponsorer

LKAB

 

Skigologga

 

Postadress:
IFK Kiruna
Idrottsvägen 10
98139 Kiruna

Kontakt:
Tel: 0706912980
E-post: This is a mailto link

Se all info