2024-07-24

Historia

IFK Kiruna såg dagens ljus 1907, men kan egentligen räkna sina anor ytterligare fyra år bakåt i tiden. 1903 bildades Kiruna Skidklubb som första idrottsförening i den då purunga gruvmetropolen. Skidklubben kom till på initiativ av den mästerliga fotografen Borg Mesch. Skidklubben ombildades efter bara två år till Kiruna Idrottsförening, som i sin tur bytte namn till IFK Kiruna den 31 januari 1907.

IFK Kiruna har nått en aktningsvärd ålder men sjuder fortfarande av vitalitet. Antalet sektioner har dock minskat med åren. Totalt har IFK haft inte mindre än 17 grenar på programmet. Nu återstår tre – skidor, orientering och skidskytte. Av dessa grenar har skidorna hängt med under alla år.

IFK Kirunas medlemmar har under årens lopp erövrat en lång rad medaljer i både OS, VM och SM. Och antalet DM-tecken är vid det här laget uppe i omkring 800 (1996). Den allra finaste medaljen knep Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson när han vann 18 kilometersloppet vid OS i Gramish-Pertenkirchen 1936.

Mer om skidor

Skidor och skytte var de två grenar som tidigast blev ordentligt omhuldade i Kiruna. De första idrottssammanslutningarna var också Kiruna Skidklubb och Kiruna Skytteförening. Skidintresset var stort i seklets början. Man tävlade huvudsakligen i Norrbotten, men de allra bästa gjorde också längre utflykter. Det skulle dock dröja innan Kirunas längdåkare började lägga beslag på några mästartitlar. De allra första DM-triumferna i längdåkningen kom på hemmaplan 1929.

Intresset för skidsporten stod på topp hela 20-talet men 30-talet kom att bli IFK Kirunas stora skiddecennium. Detta var naturligtvis mycket Kirunas internationella storstjärna, Erik Larssons förtjänst. Erik, som efter OS-triumfen 1936 blev ”Kiruna-Lasse”   med hela svenska folket, är Kirunas hittills mest framgångsrike idrottsman. Hans framgångar skapade ett enormt skidintresse och detta ledde till att IFK Kiruna blev en ledande skidklubb i Norrbotten.
Utställningen om Kiruna -Lasse finns att se på Matojärvi skidstadion.

Kirunaspelen, en av Sveriges mest meriterade och äldsta skidtävling har arrangerats av IFK Kiruna liksom att Mattojärvi skidstadion har varit arena för fyra World Cup och ett VM för veteranskidåkare och Svenska mästerskap  

En del av IFK Kirunas imponerade prissamling
En del av IFK Kirunas imponerande prissamling